Lurer du på hva kjeveoperasjon koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for kjeveoperasjon, inkludert prisen for tannregulering, sykehusenes egenandel, hva man må gjennom ved kjeveoperasjon, hva som regnes som nødvendig operasjon og hvordan du kan spare penger. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Det er umulig å sette en eksakt pris på kjeveoperasjon, for tannlegene kan fritt sette sine egne takster over det staten har fastsatt; du som pasient må derfor betale mellomlegget som egenandel. Men i motsetning til hva mange tror, kan man få dekket mange former for tann- og kjevebehandling. Behandling som krever kirurgi, blir vanligvis dekket. Også andre tann- og munnplager kan dekkes helt eller delvis, så som marginal periodontitt (tannkjøttbetennelse); i noen tilfeller tannregulering, også for voksne, i noen tilfeller tannprotese, og dessuten tanntrekking.
Kjeveoperasjon dekkes i hovedsak fullt ut etter offentlig takst; dette gjelder også tannregulering før og etter når det er del av den totale behandlingen. Med andre ord; dersom behovet er så stort at man vurderes til gruppe A, dekker Helfo utgiftene 100 prosent av de offentlige taksten. Gruppe A har svært stort behandlingsbehov; dette gjelder blant annet pasienter med leppe-kjeve-ganespalte og pasienter med så alvorlige bittavvik at reguleringsbehandling alene ikke er tilstrekkelig, men må suppleres med ortognatisk kirurgi. Gruppe B–C har fortsatt klinisk behandlingsbehov og får 75/40 % refusjon (90/60 % ved søskenmoderasjon). Gruppe D har kun kosmetiske behov og får ingen refusjon.
Når man så har vært under kniven på offentlig sykehus, må man betale sykehusenes egenandel.
Egenandelen på sykehus er følgende per 2024:
Du kan videre regne med at forundersøkelse før henvisning utstilles, koster rundt 3.000 kroner, inkludert all dokumentasjonen som skal gjøres.
Hva trenger du å gjøre? Hvilken type behandling får du? Hvilke bittfeil behandler de? Vi skal gå nærmere inn på alt dette i resten av artikkelen.
Kjeveoperasjon kan behandle alt fra overbitt, underbitt eller kryssbitt til kjevelåsning, skade på nervene, skjev kjeve eller annet som krever full operasjon. De fleste bittfeil korrigerer man med kun regulering. Det er kun hvis regulering alene ikke er tilstrekkelig at man i utgangspunktet får kjevekirurgi/oralkirurgi som voksen.
Oralkirurgi kan blant annet behandle følgende:
Man får ortognatisk kirurgi først som voksen. Hva er det? Ortognatisk kirurgi retter kjeve- og bittfeil ved å flytte delen av over- og/eller underkjeven som bærer tennene, eller til og med andre deler av kjeven. Når kirurgien kombineres med tannregulering, får man varig rettet kjeve- og bittfeil. Etter endt behandling får pasienten lettere for både å spise og snakke, og som regel også en estetisk gevinst.
Behandlingen er tredelt:
Du får generell anestesi (full narkose) under operasjonen; du som pasient slipper dermed å se, høre eller kjenne noe som helst under operasjonen. Særlig to pasientkategorier er aktuelle: Pasienter med leppe-kjeve-ganespalte med tilhørende redusert overkjevevekst, og pasienter med medfødte kjeveanomalier. Kjeveanomali faller inn under bittanomali, altså tilstander der bittet (pga. tenner eller skjelett) avviker fra det optimale. Også pasienter som faller inn under SMT-lista (sjeldne medisinske tilstander) har krav på stønad: Stønad gjelder i utgangspunktet A-pasienter, men også B-pasienter kan få stønad.
Total tid fordeler seg slik:
Men før du bestemmer deg for dette, hva følger egentlig med på lasset? Vi skal se på noen av følgene av behandlinga i neste seksjon.
Hvis du så blir lagt under kniven, hva kan du vente deg? Operasjoner er ikke gjort i ei handvending, og det er vanlig å ha litt vondt. Men hvilke fordeler og ulemper kan du vente med kjeveoperasjon?
Fordelen er åpenbar: Man får ikke kjeveoperasjon med mindre det er medisinsk nødvendig. Med andre ord er den store fordelen at du blir kvitt den medisinske ulempa du har. Men alt har sin pris, og i dette tilfellet er den både i tid og penger.
Forvent å gå med tannregulering et halvt til to og et halvt år i forkant av operasjonen. Dersom synlig streng plager deg, skal det særdeles tungtveiende grunner (gjerne psykiske) til å få noen av de langt dyrere alternativene dekket.
Selve operasjonen tar vanligvis én–tre timer; forberedelse og postoperativ tid kommer i tillegg. Du blir på sykehuset i ett–tre døgn og kan bli sykemeldt i to–fire uker. Operasjonen gjøres vanligvis fra innsiden av munnen, så i de fleste tilfellene slipper du synlige arr; hvis dette ikke er mulig, skjærer kirurgene kun små snitt i ansiktshuden.
Forvent å bli hoven og ha smerter etter operasjonen. Noen får dessuten kraftig neseblod rett etter operasjonen; det er ubehagelig, men vanligvis uproblematisk. Noen må ha kjevelås for at det skal gro ordentlig. Dette, og selvsagt også selve inngrepet, kan føre til kvalme. Hvis du får kjevelås, bør du sette av ekstra tid til både spising og munnhygiene.
Det er også vanlig at man må ha tannregulering i tre måneder etter operasjonen. Det er en viss risiko for nedsatt følelse i leppa etter operasjonen. Skader på nervene er sjelden et problem, og de fleste har normal følelse igjen etter et halvt år.
Oppsummert er ulempene du måtte få forbigående. I motsetning til før, slipper du vanligvis arr i huden, og hvis de må gå inn fra utsida, er dette små, diskrete kutt. De fleste er helt friske igjen etter et halvt år.
Hvis du trenger kjeveoperasjon, er første bud å finne en kjeveortoped. Kjeveortopeder eller reguleringstannleger er odontologer (tannleger) spesialisert på diagnostisering og behandling av feilstillinger i kjeve og bitt. Kjeveortopeden tar seg av for- og etterbehandling, mens en spesialutdannet maxillofacialkirurg (kjeve- og ansiktskirurg) tar seg av selve operasjonen.
Du bør ta deg tid å velge kjeveortopeden som passer for deg. Siden tannleger har fri prissetting, bør du regne med at med selv 100 prosent refusjon av offentlig takst, er realbeløpet rundt 76–95 prosent av denne taksten.
Det sier seg selv at å velge en kjeveortoped med fornuftig pris blir viktig for deg. For å gjøre det enklere for deg, har vi undersøkt prisene hos både noen små og noen større aktører.
Prisen på behandling av bittavvik hos et utvalg tannleger i Oslo:
Keramiske klosser kostet 3.000–4.500 ekstra per kjeve.
Om det lønner seg å velge kjede eller frittstående kommer an på hva du trenger. Trenger du at tannlegen er i nærmiljøet ditt? Ønsker du kjederabatt? Ønsker du nær pasientkontakt? Små, uavhengige klinikker har gjerne et mindre antall pasienter som er innom; tannlege–pasient-forholdet kan da bli mer personlig. Noen ønsker derimot heller at tannlegen skal være en man kun forholder seg til som kunde; kanskje er større klinikker bedre da. Størst er heller ikke nødvendigvis billigst, slik tannlege Rommen viser. Det viktigste er at du som pasient har det godt.
Men om du velger med hjertet eller hjernen, må du uansett betale, så selv om dette er noen av de største tilbyderne i markedet, er det ikke gitt at disse er de riktige for akkurat deg. Registrerer du behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å lete etter de beste aktørene, la oss finne dem for deg!
Uansett om du havner i gruppe A og får full støtte eller gruppe B–C og får delvis støtte, betyr ikke dette at du får dekket 100/75/40 % av det tannlegen koster deg. Norske tannleger har fri prisfastsetting, og undersøkelsene våre av et utvalg tannleger i Oslo, viste at påslaget utgjorde 5–30 % av offentlig takst.
Tannregulering koster normalt 20.000–30.000 kroner; de fleste er innenfor spekteret 15.000–45.000 kroner. Reell pris avhenger av hvilke tilleggstjenester du ønsker.
Du kan forvente disse sluttsummene:
Med regelen for omvendt proporsjonalitet kan du finne ut hva du kan vente å få refundert. Siden tannlegens pris er 5–30 %, eller 1⁄20 til 6⁄20 over offentlig takst, er offentlig takst 20⁄21–20⁄26 av markedspris.
Hundre prosent refusjon på vanlig stålregulering kan dermed gi følgende tilbakebetalinger:
Selv med 100 prosent refusjon av behandling på 15.000/45.000/70.000 kroner kan du altså i verste fall vente deg utlegg på henholdsvis 3.500, 10.400 eller 16.100 kroner. Når én tannlege har startpris på 29.000 kroner og en annen 3.000–15.000 kroner, er den mest åpenbare måten å spare penger på å være priskritisk. En anbudstjeneste som Tannsmart er utvilsomt en god start. Med anbudene i hende, sjekk Legelisten.no der pasienter vurderer helsespesialister, blant annet ut fra pris.
Mange tannleger gir også studentrabatt. Hvis det likevel blir for dyrt, kan sosialhjelp fra NAV være et alternativ. Men et ytterligere glimrende alternativ er tannlegeutdanningsinstitusjonene: Det odontologiske fakultets universitetstannklinikk (UiO), Odontologisk universitetsklinikk (UiB), og Institutt for odontologis universitetstannklinikk (UiT). Vanskelige tilstander er ofte særlig ettertraktede på odontologiutdanningene. Pris og behandlingsmulighet kan du undersøke ved å kontakte dem direkte: UiO nås på 22 85 20 00, UiB på 55 58 66 00, og UiT på 960 92 090.
Hva kan du få hjelp til? Refusjonsordninga gjelder hovedsakelig for voksne med bitt-/tannfeil som krever både tannregulering og kjevekirurgi. Dessuten dekkes noen tilfeller av manglende tannanlegg (tannagenesi) og yrkesskader; behandling av særlig stor tannslitasje grunnet bittfeil, eller tanntap/tannforflytning («tannvandring»), inkludert ved tannkjøttsykdom (marginal periodontitt); samt noen øvrige sykdommer.
Du som pasient må forsikre deg om at tannlegen «har innhentet nødvendig dokumentasjon før stønadsberettiget behandling starter.» Helfo kan nemlig be både tannlegen og deg som pasient om å dokumentere at behandlinga faktisk var stønadsberettiget, slik det står i rundskrivet til folketrygdloven § 5-6, § 5-6 a og § 5-25.
Hva skiller disse to? Moderne plastikkirurgi oppstod for å behandle særlig ansiktsskader under første verdenskrig. Plastikkirurgi er altså både rekonstruksjon og estetisk kirurgi i ett (for eksempel av delt munnåpning ved leppe-kjeve-ganespalte) og estetisk kirurgi for sin egen del.
Mange kvir seg for å oppsøke tannlegen med plagene sine – du er ikke alene om dette! Mange frykter å få høre at de må ha operasjon, mens andre frykter å få vite at de ikke kan få operasjon. I Helsedirektoratets rundskriv (til folketrygdloven § 5-6, § 5-6 a og § 5-25) har de et viktig poeng: Man skal velge ukomplisert tannbehandling når det er mulig.
Men hvorfor? Fordi man alltid velger det minst risikable alternativet som kan gi et tilfredsstillende resultat. Derfor får tannreguleringsgruppe B–D behandling med streng eller tilsvarende alternativer (du kan lese mer om dette i artiklene om tannregulering for barn og for voksne, og dessuten i artikkelen om tannprotese). Kun gruppe A har et klinisk behov for kirurgiske inngrep. Gruppe D mener man trenger kun skjønnhetskorrigerende behandling, det de fleste av oss forbinder med «plastisk kirurgi». Du som pasient kan derfor være trygg på at behandlingsopplegget du faktisk får, er det tryggeste alternativet med det beste resultatet.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Book time enkelt og raskt hos vår tannlegepartner Odontia
Gjør smarte tannvalg