Lurer du på hva regulering koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for tannregulering, inkludert muligheter for refusjon, hvordan du kan spare penger generelt, hvorvidt det er verdt det, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Hva det koster for tannregulering, avhenger av bittfeilen, hvilken type regulering du velger, samt hvor omfattende behandlingen vil bli - en enkel korrigering av én kjeve er rimeligere enn en komplisert behandling i begge kjever for eksempel. Prisene varierer også mellom de ulike tannlegene.
Voksne skal i hovedsak bruke tannleger på det private markedet og betaler i utgangspunktet behandling med regulering selv. Her ser vi priser ned mot 5.000 kroner og opp mot 60.000 kroner. For øvrig tilbyr flere tannleger gebyr- og rentefri delbetaling.
Personer over 20 år kan få støtte fra Helfo til tannregulering, men kun i tilfeller der bittfeilen er så alvorlig at det kreves kjevekirurgi. Summen på egenandelen for tannregulering varierer med refusjonsprosenten og komplikasjonsgraden: Med trygden fratrukket, kan du ende med å betale 2.000 kroner, men også 30.000 kroner. Det deles ikke ut støtte til rent kosmetiske inngrep.
Barn og unge omfattes av den offentlige tannhelsetjenesten. Alle barn i Norge får gratis tannlegebehandling frem til og med det året de fyller 18, med unntak av nettopp tannregulering. Folketrygden sørger likevel for en betydelig økonomisk støtte til barn og unge som trenger regulering, med en dekningsgrad på mellom 40 og 100 prosent. Hvor mye du får refundert, er avhengig av behov - det vil si hva slags behandling tannlegespesialisten mener det er behov for. Helfos betingelser er da at behandlingen må være startet senest det året man fyller 20 år. Det må også foreligge en henvisning fra tannlege eller tannpleier til en spesialist i kjeveortopedi.
På den første undersøkelsen vil det bli tatt røntgen av tenner, røtter og bitt. Sammen vurderer du og kjeveortopeden behovene dine, før du får et estimat på hvor lang tid det vil ta og hvor mye det vil koste å reparerer tennene dine. Prisen fra tannlegene inkluderer som regel selve reguleringen, kontroller og annet materiale som brukes underveis i behandlingen. Du kan ofte velge å betale behandlingen over flere måneder eller med en gang.
Valget av behandling er unik for hver pasient. Behandlingstiden varierer, men strekker seg ofte fra seks måneder til noen år. Det er noe kortere behandlingstid med gjennomsiktige skinner (usynlig tannregulering), enn med den vanlige, synlige typen. Tannlegen hjelper deg med å finne beste løsning ut fra ditt behov og ønske. Vi kan dele inn typene tannregulering i fire:
Stålregulering: Tradisjonell regulering i stål er den vanligste formen for tannregulering. Dette er også den billigste varianten. Du kan regne med en pris fra cirka 15.000 kroner for en mindre regulering opp til cirka 45.000 kroner for større reguleringer ved større bittavvik.
Gjennomsiktig skinne: Skinnen tilpasses og formes etter tennene dine. Prisen på behandlingen varierer ut fra størrelse på korrigeringen og om du trenger skinner i en eller begge kjevene. Beregn mellom 7.000 og 15.000 kroner per kjeve mer enn for tradisjonell regulering.
Porselensknotter: Regulering med hvite keramiske knotter, hvit regulering, regnes som en gjennomsiktig variant av den tradisjonelle tannreguleringen. Dette er det nest rimeligste alternativet og koster omtrent 4.000-5.000 kroner ekstra per kjeve - i tillegg til prisen for vanlig stålregulering.
Regulering på baksiden av tennene: Usynlig tannregulering plassert på baksiden av tennene er det dyreste alternativet, men til gjengjeld kan du ha tannregulering uten at det synes. Denne typen kalles også for “incognito regulering”. Her må du regne med mellom cirka 10.000 og 20.000 kroner ekstra per kjeve, i tillegg til prisen for stålregulering.
For barn: Selv om de fleste tannlegetjenester for barn og unge er gratis i det offentlige helsevesenet, må utgiftene for tannregulering i stor grad tas av egen lomme. Men alle opp til med 20 år kan få fra 40 til 100 prosent støtte fra Helfo, avhengig av hva slags behandling kjeveortopeden mener det er behov for.
Foreldre som lurer på om barnet deres trenger tannregulering, må gå via tannlege eller tannpleier i den offentlige tannhelsetjenesten for å få en vurdering. For barn under 16 år foreligger det krav om at en foresatt må underskrive behandlings- og kostnadsplanene før behandlingen kan begynne (informert samtykke).
For voksne: Hovedregelen er at voksne må betale for tannbehandling selv og henvende seg til den private helsetjenesten. Men i noen tilfeller kan pasienten få støtte fra Helfo til tannregulering, uavhengig av alder. Det kan være tilfellet ved rehabilitering ved tanntap som følge av tannkjøttbetennelse (periodontitt), medfødt manglende tannanlegg (tannagenesi), tannskader ved godkjent yrkesskade samt etter andre typer ulykker.
For studenter: Mange tannleger har studentrabatter på mellom 15 og 20 prosent på sine behandlinger.
Typen regulering: Tradisjonelle stålreguleringer er de billigste, mens de variantene som regnes å være usynlige ligger i det høyeste prissjiktet. Flere velger å ha stålknotter nede og regulering med porselensknotter oppe for å senke utgiftene.
Spesialiseringer og ekspertise: Graden av ekspertise og bredden i behandlingstilbudet er med på å avgjøre prisnivået hos de ulike aktørene. Noen steder vil du bli møtt av fulle team bestående av for eksempel behandlere med kunnskap om hvordan en hjelper en som har tannlegeskrekk, samt sykepleiere, ansatte med spesialiseringer på bestemte områder og moderne behandlingsmetoder.
Beliggenhet: Generelt sagt er det slik at sentrumsnære klinikker koster mest, mens lokale tannleger ofte har et lavere prisnivå. Noen tannlegekontorer arrangerer også pasientreiser til utlandet, blant annet til Budapest, hvor prisnivået er lavere. Tannlegen går da god for kvaliteten på den aktuelle behandlingen i utlandet.
Prisutvikling og refusjoner: Som nevnt må altså voksne regne med å betale for tannregulering selv. Prissystemet for eventuelle refusjoner følger takster fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. En negativ konsekvens av dette, slik systemet er i dag, er at takstene ikke følger den generelle prisutviklingen i samfunnet der de fleste reguleringstannleger er selvstendig næringsdrivende og bestemmer eget prisnivå i samspill med det øvrige markedet. Dette fører til at tannregulering blir relativt dyrt, da særlig fordi støtten ikke nødvendigvis gjenspeiler pasientenes lommebøker.
Colosseum Tannlege Apollonia: Colosseum Tannlege Apollonia holder til i Ålesund. De tilbyr et bredt spekter av tannreguleringer. Her får du hjelp i forbindelse med søknad om støtte fra Helfo. Betalingen av reguleringen kan ordnes som gebyrfri og rentefri delbetaling over flere måneder. Videre har deres kjeveortoped 20 års erfaring og bedriften rangerer høyt på kjente nettplattformer og i sosiale medier jevnt over. Du får pristilbud etter den første konsultasjonen.
Blid Tannhelse: Den Oslo-baserte tannlegekjeden Blid får jevnt over gode anmeldelser. Det viser søk på Google og i sosiale medier. Blid Tannhelse har dessuten direkte oppgjør med Helfo. I tillegg lover de deg god pris på usynlig regulering; de matcher pristilbud for tilsvarende behandling hos konkurrentene.
Adamstuen Tannregulering: Dette er en tannlege som får gode tilbakemeldinger ifølge søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Her får du både stålregulering og usynlige varianter, blant annet merket Invisalign® - en avtagbar, gjennomsiktig variant. Også på Adamstuen har de direkte oppgjøre med Helfo.
Eurodent: Eurodent har gunstige priser på tannlegebehandlinger og direkte oppgjør med Helfo. De arrangerer også pasientreiser til Budapest hvor prisnivået er enda lavere enn her hjemme. Ifølge anmeldelser publisert på kjente nettplattformer er kundene jevnt over fornøyde med deres tilbud.
Dette er noen av de mest kjente tannlegene på markedet, men det er ikke gitt at disse er de riktige for deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter de beste aktørene - det fikser vi for deg!
Tilbud: Noen klinikker tilbyr undersøkelser online, og digitale undersøkelser er ofte satt ned i pris. Utvalgte klinikker har også studentrabatt eller andre typer rabatter og kampanjer på utvalgte behandlinger.
Beliggenhet: Ofte er det slik at de tannlegene som befinner seg utenfor de store byene, er det som har de laveste prisene. En stor aktør midt i sentrum av Oslo, Bergen eller Trondheim vil ofte koste noe mer.
Tannlegebehandling i utlandet: Du vil kunne spare betydelige summer på tannlegebehandlinger i utlandet. Men det er viktig å gjøre grundige undersøkelser på forhånd for å være sikker på at behandlingene holder god nok kvalitet. En måte å gjøre det på er via pasientreiser organisert av et norsk tannlegekontor, som Eurodent. Utover det er det lurt å lese anmeldelser av de ulike aktørene, som gjerne er tilgjengelige på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Under visse forutsetninger kan du ha rett på støtte for tannbehandling utført i annet EØS-land, etter samme regelverk som for tilsvarende tannbehandling utført i Norge.
Den offentlige tannhelsetjenesten: Personer med gitte sykdomstilstander kan få offentlig finansierte tannhelsetjenester etter folketrygdens regelverk. Den offentlig tannhelsetjenesten omfatter blant andre barn til og med det året de fyller 18 år. Det betyr at barn og unge i Norge i utgangspunktet får gratis tannlegetjenester - unntaket er tannregulering.
Også grupper som eldre, uføre, flyktninger og psykisk utviklingshemmede omfattes av det offentlige trygdesystemet når bestemte betingelser er oppfylt. Det varierer hvor stor dekningsgrad hver av disse får på sine behandlinger. Du kan lese mer om dette på nettsiden til Den norske tannlegeforening. Voksne som ikke tilhører noen slik spesifikk gruppe, skal altså i hovedsak oppsøke behandling hos private aktører. Ungdom som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret, har rett til billigere tannbehandling. I den offentlige tannhelsetjenesten, betaler de kun 25 prosent av utgiftene selv.
Støtte fra Helfo til voksne: Visse sykdommer, tilstander og skader kan gi krav på refusjon for deler av behandlingsutgiftene. Tannlegen skal vurdere om du faller inn under noen av disse punktene, men du må gjerne lese deg opp på dette på Helsenorges nettside. Kun behandling som er nødvendig, kan gi krav på økonomisk støtte fra Helfo, i motsetning til behandling som kun er kosmetisk. Kjeveortopeden din må videre ha direkte oppgjør med Helfo, det vil si at støtten blir utbetalt direkte til kjeveortopeden, slik at du bare trenger å betale for din del.
Tannleger i Norge er ikke bundet av fastsatte refusjonstakster og står dermed fritt til å fastsette sine egne priser. Det betyr at de kan ta mer betalt for behandlingen enn støtten fra Helfo dekker. De som har rett på 100 prosent helserefusjon, vil da likevel måtte betale en viss egenandel hos tannlegen. Andre igjen vil få dekket 40 prosent av maksbeløpet fra Helfo.
For familier med flere barn: Familier med flere enn ett barn med behov for kjeveortopedisk behandling kan ha krav på Helfo-støtte. Foresatte må da opplyse tannlegen om at det er flere søsken i familien med tannregulering, og dokumentere de tilknyttede utgiftene.
Frikort for helsetjenester: Frikortet får du når du har brukt mer enn 2.921 kroner på helsetjenester, og enkelte tannsykdommer og tilstander kan legges til i denne oppregningen. Det gjelder egenandelene ved behandling av sykdommer og misdannelser (anomalier) i munn og kjeve og av tannkjøttsykdommer (periodontitt). Men tannleger er ikke bundet av de fastsatte refusjonstakstene og kan derfor bestemme prisene sine selv. Det betyr at selv om du har frikort, må du betale mellomlegget mellom det tannlegen tar betalt, og det beløp folketrygden dekker.
NAV: Pasienter som av ulike årsaker ikke har økonomi til å betale for egen tannbehandling, og som heller ikke har rettigheter etter annen lovgivning, kan søke om økonomisk støtte for tannbehandling hos NAV.
Tannlegehøyskolen: Pasientbehandling på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo gir deg gunstige priser på tannlegebehandlinger. Knyttet til undervisningen er en klinikk som behandler barn og voksne som har behov for kjeveortopedisk behandling, altså tannregulering. Her får studenter opptil 50 prosent avslag på behandlinger ved fremvisning av studentkort. Øvrige pasienter får behandlingsplan og prisoverslag etter møte med behandleren.
SiO: SiO-tannlegene er tannhelsetilbudet for studentene ved Universitetet i Oslo. Prisene er studentvennlige. Du må ha betalt semesteravgift til universitetet, kunne fremvise gyldig studentbevis og være under 40 år for å nyte godt av denne muligheten.
Anbudstjenester: Bruk anbudstjenester som Tannsmart: Hvis du ønsker å få en god pris, er det viktig å sammenligne ulike aktører og sjekke flere tilbud opp mot hverandre. Dette gjelder i høyeste grad også tannlegetjenester.
Overbitt, underbitt, kryssbitt, saksebitt, plassmangel, manglende tenner og tenner som ikke kommer fram - det er flere årsaker som kan føre til at både barn og voksne får behov for tannregulering; for noen er regulering helt nødvendig for god helse. I dag ønsker også flere regulering i voksen alder av estetiske årsaker. Og det er aldri for sent.
Samtidig er det slik at tannregulering for voksne, og for barn i visse tilfeller, kan bli ganske kostbart. Heldigvis finnes det gunstige betalingsløsninger i form av gebyr- og rentefri delbetaling over måneder eller år. Barn og unge får hjelp gjennom det den offentlige tannhelsetjenesten samt mulig støtte fra Helfo, mens voksne kan søke støtte for sin private behandling gjennom Helfo og eventuelt NAV. Her er det riktignok relativt strenge krav som må oppfylles. Om du er usikker på om du kan ha rett på Helfo-støtte, kan du ta kontakt med tannlegen din. Hun eller han kan vurdere om tilfellet ditt faller inn under de aktuelle kategoriene. Tannlegene står videre klare til å snakke med deg om behandlingsforslag og gi deg et kostnadsoverslag i forkant av behandlingen. Still gjerne spørsmål om mulige ekstrautgifter, så du kan føle deg trygg på at du har kontroll over de totale kostnadene.
Å finne den rette tannlegen kan være en utfordring, men med Tannsmart.no kan du enkelt og raskt bestille time hos den beste tannlegen nær deg.
Tannsmart.no er en nettbasert tjeneste som gjør det enkelt for deg å bestille time hos den tannlegen som er den beste nær deg. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut noen få opplysninger om deg selv og hva slags behandling du trenger, og deretter vil Tannsmart.no matche deg med den beste tannlegen i nærheten av deg, som er kvalitetssikret på pris og som spesialiserer seg på den behandlingen du trenger.
En av de største fordelene med å bruke Tannsmart.no er at du enkelt kan booke time hos den beste tannlegen nær deg, tilpasset det behandlingsbehovet du har. Dette gir deg en større grad av trygghet og sikrer at du velger den tannlegen som passer best for dine behov og din økonomi. Og du slipper å bruke mye tid på å finne det beste alternativet. Vi har gjort researchen for deg.
I tillegg til å hjelpe deg med å finne den beste tannlegen for deg, kan Tannsmart.no også hjelpe deg med å finne tannleger som spesialiserer seg på spesifikke behandlinger, som implantater eller tannregulering. Dette gjør det lettere for deg å finne den rette tannlegen for spesifikke behov.
Så hvis du vil spare tid og penger, samtidig som du får den beste tannlegebehandlingen, er Tannsmart.no det rette stedet for deg. Prøv tjenesten i dag og opplev hvor enkelt det kan være å booke time hos den beste tannlegen nær deg.
Bestill tannlegetime på Tannsmart.no nå.
Gjør smarte tannvalg