Lurer du på hva kirurgisk fjerning av visdomstann koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for trekking av visdomstann - både vanlig og kirurgisk, samt hvor du kan få støtte til å dekke regninga og hva du kan forvente hos tannlegen. Trenger du egentlig visdomstennene? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Mange lever fint med visdomstennene livet ut. Men hvis du må trekke eller kirurgisk fjerne en visdomstann, er det både billigere og fortere gjort enn du kanskje frykter. Ja, visdomstenner sitter vanskeligere til og kan være godt «plantet» i kjevebeinet, og dette gjør at det tar litt lengre tid å fjerne dem enn øvrige tenner, men vanlig pris for å fjerne visdomstann starter på 600 kroner. I noen tilfeller må du operere ut tanna, og pris ved kirurgisk fjerning er rundt 2.500–3.500 kroner:
De fleste får 40 % refusjon fra Helfo ved kirurgisk tannekstraksjon; sluttsummen ender dermed ofte opp på omtrent det samme som vanlig trekking. De fleste tannleger ordner dette for deg som pasient, men husk å spørre på forhånd, så du er trygg på totalkostnaden.
Det er vanlig å få litt vondt og hevelser. I noen tilfeller er ikke vanlige smertestillende nok, og du kan da få reseptbelagt medisin. Svært få pasienter trenger antibiotika. Eventuell reseptbelagt medisin går på egenandelskortet, så hvis du ikke har oppnådd frikort, må du ta med dette i regnestykket.
Her er noen vanlige priser på smertestillende preparater, samt hvor ofte det kan inntas:
Sluttregning for tanntrekking kan derfor være fra rundt 700 kroner uten Helfo-refusjon, til rundt 2.300 kroner inkludert 40 % Helfo-refusjon og reseptfrie medisiner.
Ikke alle kan enkelt legge ut tusenlapper i hytt og vær. Mange tannleger lar deg derfor betale ned over flere lønninger. Spør tannlegen din om dette før behandlingen begynner. Du skal uansett få informasjonen du trenger til å ta avgjørelsen: Kanskje kan tanna reddes, kanskje medfører tiltaksalternativene ulike komplikasjonsrisikoer. Loven gir uansett rett til informert samtykke før noe som helst påbegynnes.
Hvilke tiltaksalternativ kan du da velge mellom? Hvilke behandlingsmetoder er tilgjengelige? Først av alt kan det være greit å avklare når man egentlig trenger å trekke visdomstenner. Du er neppe den første som har spurt tannlegen: «Må jeg trekke visdomstennene mine?» Tannleger flest oppfordrer alltid til å beholde tennene hvis mulig. Men hvis visdomsjekslene forårsaker problemer, er det bedre å fjerne dem og bevare de andre tennene, siden visdomsjekslene er vanskelige å stelle, lett samler opp bakterier og karies og ofte forårsaker tannkjøttplager.
Visdomstenner kan bli problematiske på flere vis, blant annet:
Første punkt på programmet er røntgenbildet: Det lar tannlegen se hele tannkrona og rota. Hvis tanna ser fin ut og det ikke er komplikasjoner, kan du fint beholde den.
Hvis du må fjerne visdomstanna, står valget mellom enkel eller komplisert trekking, eller kirurgisk fjerning av visdomstanna. Tannlegen tar seg god tid så bedøvelsen har full effekt før behandling.
Sitter tanna svært godt fast i kjevebeinet, må den kirurgisk fjernes. Den eneste reelle forskjellen er at det tar mer tid; slik behandling er derfor mer kostbar. Kirurgisk fjerning av visdomstann er ellers like smertefri som vanlig trekking.
Etter tanntrekkinga er det vanlig med litt ubehag og smerte; reseptfrie smertestillende er vanligvis tilstrekkelige. 2–4 % av pasientene kan få infeksjon i hullet i kjevebeinet etter visdomstanna (alveolitt: ‹hulromsbetennelse›, på engelsk kalt dry socket), som kan kreve ekstra behandling. Man vil gjerne unngå det, men noen ganger er antibiotika nødvendig.
Hvis du har reell odontofobi (tannlegeskrekk), finnes det muligheter for behandling hos odontofobispesialister hos TTO-spesialister. TTO behandler tortur- og overgrepsutsatte og personer med sterk angst for tannbehandling (odontofobi) og er del av alle fylkenes offentlige helsetilbud. Psykologvurdering kreves før behandling hos disse.
Hvis naturen spiller på lag med deg – tanna vokser normalt og kommer opp av tannkjøttet – er det mye du selv kan gjøre for å slippe å måtte trekke. Puss ekstra grundig bakerst; elektriske tannbørster kommer bedre til. Få jevnlig kontroll hos tannlege, iallfall årlig. Er naturen derimot motstridig, er det lite å gjøre annet enn å trekke.
Spør du tannleger om du bør beholde eller trekke ei tann som kan reddes (uten å skade andre tenner), er de samstemte: Behold tanna. Men umålrettet evolusjon og menneskets raske kulturutvikling, har gjort at visdomsjekslene har flere ulemper:
Men hvis det eneste du kan gjøre er å fjerne visdomsjekselen, hvilke fordeler følger med det? Her er noen av dem:
Visdomstanna som ikke plager deg i dag, kan være den som ødelegger jekselen framfor om et år. Det er derfor viktig at du får undersøkt visdomsjekslene: Hvordan ser de ut? Hvordan kan de utvikle seg? Kan de bli et problem? I verste fall kan du miste den meget brukbare jekselen framfor visdsomsjekselen, fordi visdomsjekselen åt seg inn i den. Da er det åpenbart fordelaktig å fjerne visdomsjekselen før, heller enn etter at den får bli ei problemtann.
Det aller viktigste er å få tannlegen til å sjekke tilstanden. Tannlegen er den faglærte og vet både av teoretisk og praktisk lærdom hva som gagner deg som pasient best. Når du så må velge, hvilke prisforskjeller kan du vente deg? Vi skal se nærmere på det i neste seksjon.
Hva gjør du hvis det begynner å bli vondt bakerst i munnen, enten i ei tann, eller kanskje enda verre: i tannkjøttet når du pusser tennene? Bestill time så raskt som mulig. Mens du venter på time, stell ekstra godt med tennene: Tannpuss med egnet tannkrem kan begrense uønsket kariesutvikling, og du kan også begrense karies- og bakterieutvikling med egnet munnskyllemiddel.
Tre nøkkelfaktorer avgjør hva timen koster:
På en nødtime/akuttime har tannlegen ofte bare tid til å gjøre nødvendig forebyggende arbeid.
Akuttimer inkluderer vanligvis følgende:
Vanlig pris for akuttimer er 400–700 kroner, men det inkluderer ikke materialkostnad og søndag/helligdagstillegg. Helligdagstillegg kan være så mye som 2½ gang normaltakst, så hvis normalpris er 400 kroner, regn med 1000 kroner på en søndag.
Her er noe priser fra Oslo rundet av til nærmeste tier:
Hvis du kommer til en vanlig avtalt time, står det mellom to alternativ: vanlig trekking eller kirurgisk trekking. I det første tilfellet må du betale selv; i det siste tilfellet får man vanligvis refundert 40 % fra Helfo.
Prisene som følger viser trekking av visdomsjeksel rundet av til nærmeste hundrelapp:
Eurodent:
Vanlig: 1.200 - 1900 kr
Kirurgisk: 1.700 kr*
*Pasienten betaler kun sine 60 %. Eurodent ordner resten med Helfo.
Majorstua-tannlegene:
Vanlig: 1.100 - 1.400 kr
Kirurgisk: 2.000 - 3.200 kr*
*Trekking på andre besøk. Første besøk er spyling med antibakterielt middel, som koster 500 - 800 kroner. Inkluderer også Helfo-refusjon.
Nydalen tannlegesenter:
Vanlig: 1.400 kr
Kirurgisk: 2.800 kr
Oris dental:
Vanlig: 700 - 2.000 kr
Kirurgisk: 2.300 - 4.500 kr
Oslo tannlegesenter:
Vanlig: 1.100 kr
Kirurgisk: fra 3.100 kr
Smil tannlegesenter:
Vanlig: ca. 2.400 kr*
Kirurgisk: ca 3.600 kr*
*Inkluderer Helfo-refusjon
Tannlegeteam:
Vanlig: 1.000 - 1.500 kr
Kirurgisk: 2.700 - 3.900 kr
Dette er noen av de mest kjente tilbyderne i markedet, men det er ikke gitt at disse er riktige for akkurat deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å lete etter de beste aktørene, la oss finne dem for deg! Tjenesten vår er i tillegg både gratis og uforpliktende.
Hva gjør du når tannlegeregninga kommer? Kostnaden for tannlegehjelp er faktisk en av grunnene til at mange vegrer seg for å gå til tannlegen. Det er tre måter du kan redusere utgiftene: støtte fra Helfo, støtte fra NAV, og ikke minst anbudstjenester.
I motsetning til hva regelen er for de fleste former for tannlegehjelp, kan man faktisk få refundert penger for både ukomplisert tanntrekking og for kirurgi.
Dokumentet som beskriver alt av tannlegebehandling som kan hel- eller delrefunderes, heter Takstveiledning for tannlege. Dette er igjen støttet opp av «rundskriv til folketrygdloven § 5-6, § 5-6 a og § 5-25 Undersøkelse og behandling hos tannlege og tannpleier for sykdom og skade». Det er både akkurat så tørt som det høres ut som, og dessuten nokså kronglete å finne ut av for vanlige dødelige ikke-odontologiske ikke-byråkrater.
Det som er viktig å vite for deg, er følgende:
Merk at ved trekking av flere tenner, sier takstinstruksen at de dekker det mest omfattende inngrepet, mens øvrige inngrep dekkes med 50 %. Tannlegen veileder deg i hvilke kategorier som er aktuelle for deg.
NAV kan støtte dem som ikke greier å dekke tannlegeregninga selv, og det er slett ikke sikkert at man får innvilget søknaden. For å kunne få støtte må du:
Tannlegedokumentasjonen må du ofte betale for selv. NAV dekker i utgangspunktet kun rimeligste alternativ. Du kan lese mer om dette på NAVs side om økonomisk sosialhjelp og Helfos side om tannlegeutgifter.
Om du skal få hevet taket på huset eller trenger mekaniker på bilen, ringer du gjerne rundt og ber om anbud. Du vet hva som skal gjøres, så da er det lett å sammenligne pristilbudene. Det samme gjelder selvsagt tennene dine: Hvis du ønsker å få en god pris, er det viktig å sammenligne ulike aktører og sjekke tilbud opp mot hverandre. Benytt deg derfor av Tannsmarts gratis anbudstjeneste, så kan du spare store beløp.
Tannleger kan være skumle, selv for dem uten tannlegeskrekk. Har jeg egentlig hull? Hvorfor blør det når jeg pusser tennene? Ikke minst: Hva blir sluttregninga?
Heldigvis er det enkle svar på dette. Tannlegen kan besvare de to første: Har du «begynnende karies», sier kanskje tannlegen at du kan holde det i sjakk med regelmessig, god munnhygiene; har du blødende munn, kan det skyldes tannkjøttbetennelse, som tannlegen kan behandle på flere måter så du unngår senere tanntap.
Sluttregninga er både enkel og vanskelig: Den er vanskelig fordi de fleste former for tannlegebehandling ikke dekkes for voksne; trekking, gebiss (tannprotese) og tannregulering er noen av de mulige unntakene. Men den er enkel fordi du har rett til informert samtykke. Dessuten tilbyr stadig flere tannleger rentefri avbetaling og til og med tannforsikring.
Men bør du trekke visdomstennene? Still deg selv disse spørsmålene:
Hvis svaret er ja på alle spørsmålene, kan du sannsynligvis fint beholde visdomstennene. Hvis svaret derimot er nei på ett eller flere av spørsmålene over, kan trekking være det beste alternativet. Tannlegen er fagpersonen her. Behandlinga skal være smertefri hvis du ønsker det og sluttregninga skal ikke overraske.
«Men jeg har tannlegeskrekk!» tenker du kanskje. Et kontor som virkelig tar dette på alvor, er Nydalen tannlegesenter. De er de eneste vi har sett som har odontofobitilrettelegging listet opp som gratis i prislista si:
Hvis det som skremmer deg mest er selve besøket, er det derfor lurt å velge en tannlege som viser gjennom informasjonen sin at de tar tannlegeskrekk på alvor.
Hva du til slutt velger, må nesten avgjøres av både tannhelsa og lommeboka di. Glem dog ikke at tennene du har, skal vare deg livet ut; ei litt stor investering nå kan være det som redder tennene dine nå og sparer deg for enorme kostnader når du blir eldre.
Å finne den rette tannlegen kan være en utfordring, men med Tannsmart.no kan du enkelt og raskt bestille time hos den beste tannlegen nær deg.
Tannsmart.no er en nettbasert tjeneste som gjør det enkelt for deg å bestille time hos den tannlegen som er den beste nær deg. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut noen få opplysninger om deg selv og hva slags behandling du trenger, og deretter vil Tannsmart.no matche deg med den beste tannlegen i nærheten av deg, som er kvalitetssikret på pris og som spesialiserer seg på den behandlingen du trenger.
En av de største fordelene med å bruke Tannsmart.no er at du enkelt kan booke time hos den beste tannlegen nær deg, tilpasset det behandlingsbehovet du har. Dette gir deg en større grad av trygghet og sikrer at du velger den tannlegen som passer best for dine behov og din økonomi. Og du slipper å bruke mye tid på å finne det beste alternativet. Vi har gjort researchen for deg.
I tillegg til å hjelpe deg med å finne den beste tannlegen for deg, kan Tannsmart.no også hjelpe deg med å finne tannleger som spesialiserer seg på spesifikke behandlinger, som implantater eller tannregulering. Dette gjør det lettere for deg å finne den rette tannlegen for spesifikke behov.
Så hvis du vil spare tid og penger, samtidig som du får den beste tannlegebehandlingen, er Tannsmart.no det rette stedet for deg. Prøv tjenesten i dag og opplev hvor enkelt det kan være å booke time hos den beste tannlegen nær deg.
Bestill tannlegetime på Tannsmart.no nå.
Gjør smarte tannvalg