Lurer du på hva tannlege koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisene du kan regne med når du må til tannlegen, inkludert prisen for de vanligste tannlegebehandlingene, hvordan du kan senke utgiftene og hvilke alternativer du egentlig har. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
En generell undersøkelse hos tannlegen har en snittpris på omtrent 1.200-1.600 kroner. Noen steder inkluderer denne prisen undersøkelse av tennene og munnen samt enkel tannrens og et visst antall røntgenbilder. Ved for eksempel behandling av hull (karies) kan prisen for bedøvelse komme i tillegg. Røntgen, bedøvelse og tannrens har gjerne stykkpriser på rundt 100-200 kroner, eventuelt litt mer.
Pasienter over 20 år skal hovedsakelig benytte seg av private tannleger. Den offentlige tannhelsetjenesten er forbeholdt barn og unge, eldre og grupper med særskilte behov. I Norge har tannlegene på det private markedet fri prissetting, det vil si at de selv bestemmer eget prisnivå. Som en konsekvens kan du oppleve store prisforskjeller, noe som gjør det ekstra viktig å gjøre prissammenligninger for å oppnå gode priser for behandlingen din. Og tannlege kan være dyrt, som du sikkert har erfart.
Lenger ned finner du en prisliste som gir deg en viss oversikt over kostnader ved ulike og vanlige behandlinger. Vit at staten, via Helfo, gir økonomisk støtte til utvalgte tannlegebehandlinger. Dette gjelder utelukkende behandlinger som av spesialistene anses som nødvendige, i motsetning til behandlinger av estetisk art. Dette, samt andre muligheter for økonomisk støtte, kan du lese mer om på nettsidene til Helsenorge og lenger ned i denne artikkelen.
De offentlige tannklinikkene - eller skoletannlege, som mange av oss kalte den offentlige tannlegen tidligere - har helsetilbud for barn og unge samt andre spesifikke pasientgrupper. Det betyr at voksne hovedsakelig tas hånd om på private klinikker:
Voksne: Personer over 20 år skal i utgangspunktet betale hele tannlegeregningen selv, og finne sin tannlege på det private markedet. Folketrygden dekker riktignok, helt eller delvis, visse tilstander og behandlinger. Blant annet gjelder dette ved leppe-kjeve-ganespalte, svulster, betennelsestilstander, ved behov for tannregulering og tanntap ved ulykker, for å nevne noe. For at du skal ha rett på denne støtten, må tannlegen din ha direkteoppgjør med Helfo. Det innebærer kort sagt at du som pasient kun betaler din egenandel ved klinikken. Spør om dette på tannlegekontoret, så får du hjelp. Den offentlige tannhelsetjenesten omfatter blant andre barn, eldre, uføre, flyktninger, fengselsinnsatte og psykisk utviklingshemmede.
Barn: Alle barn og unge i Norge omfattes av den offentlige tannhelsetjenesten og får dermed gratis tannlegebehandling frem til og med det året de fyller 18. Unntaket gjelder tannregulering som har egne satser: Helfo deler ut støtte til regulering for barn og unge, med fra 40 til 100 prosent dekningsgrad, avhengig av hva slags behandling kjeveortopeden mener det er behov for.
Unge voksne: Er du mellom 19 og 24 år det året du behandles, kan store deler av behandlingen dekkes. Fyller du 19 ellr 20 det året, dekker det offentlige 75 prosent av kostnadene. Fra du fyller 21 år til og med det året du fyller 24 år, har du derimot rett på at 25 prosent dekkes. Prisene følger fylkeskommunens egne takster for tannbehandling. Tannklinikkene gir god informasjon om denne ordningen og er behjelpelige med det nødvendige papirarbeidet.
Voksne: Voksne (over 24 år) må i all hovedsak benytte seg av private klinikker og dekke utgiftene selv. Det er imidlertid tilfeller hvor behandlingen dekkes av folketrygden - du kan lese mer om tilfellene her.
Eldre: Eldre kan ha rett på offentlig støtte til tannlegebehandling: Personer som bor på institusjon eller mottar hjemmesykepleie i mer enn tre måneder, får gratis behandling i den offentlige tannhelsetjenesten.
Bedøvelse og narkose: Lokalbedøvelse koster gjerne mellom cirka 100 og 400 kroner. Full narkose koster rundt 4.000 kroner per time, mens lett narkose, sedasjon, koster rundt 2.000 kroner i timen.
Bittskinne: En bittskinne, en skinne som brukes i behandlingen av kjeveleddet og smerter og ubehag knyttet til tyggemuskulaturen, koster som regel et sted mellom cirka 2.000 og 6.000 kroner med trygderefusjon trukket fra. Tannskader på grunn av tanngnissing kan nemlig gi deg rett til refusjon fra Helfo.
Fylling og rotfylling: En vanlig, middels stor fylling, etter borring av hull, koster rundt 1.000 kroner. Snittprisen for rotfylling av en tann med to røtter ligger på rundt 3.700 kroner i snitt.
Regulering: Prisen for tannregulering varierer mye og kommer an på tennenes tilstand. Vi ser priser ned mot 5.000, men også opp mot hele 60.000 kroner. Folketrygden sørger riktignok for betydelig økonomisk støtte til barn og unge som trenger regulering, med en dekningsgrad på mellom 40 og 100 prosent.
Snorkeskinne: Snorkeskinne utviklet av en tanntekniker koster gjerne mellom 6.000 og 9.000 kroner.
Tannkrone: Opp mot 9.500 er vanlig pris for tannkrone.
Tannbro: En tannbro er flere tannkroner som er festet sammen. Du kan beregne cirka 4.000-5.000 kroner per krone i broen.
Tannimplantat: Å få satt inn et implantat koster oftest mellom 14.000 og 37.000 kroner.
Tannbleking: Tannbleking kjøpt hos en tannlege koster som regel et sted mellom 2.000 og 6.000 kroner.
Trekking: Rundt 1.000 kroner er vanlig for ukomplisert trekking av en tann.
Trekking av visdomstenner: For trekking av en visdomstann kan du regne med omtrent 2.000 kroner. Dersom det er behov for kirurgisk fjerning av tannen, havner prislappen fort på rundt 800-4.500.
Undersøkelse: En generell undersøkelse hos tannlegen kan koste helt ned mot 200 kroner, eventuelt også så mye som 1.500, men oftest rundt 900. Inkludert i prisen for en slik undersøkelse er som regel kontroll av tennene, tannkjøttet og munnhulen, røntgenbilder og enkel tannrens, i tillegg til de nødvendige kostnadene knyttet til behandlingen. Men dette vil variere.
Lavere priser ved odontologiske fakultet: Tannlegehøyskolen kan tilby rimelige tannlegebehandlinger; her har du mulighet til å velge behandling hos tannlegestudenter til nedsatte priser. Konkret behandlingsplan og kostnadsoverslag får du etter møte med tannlegen. Studenter får halv pris på et utvalg behandlinger. Universitetsklinikkene holder høy standard, har tverrfaglige behandlingsmuligheter og høy kompetanse innen odontologi og tannhelse som følge av undervisnings- og forskningsmiljøet de tilhører.
Behandling via studentskipnadene: SiO-tannlegene og SiB-tannlegene, studentskipnadenes tannlegetilbud i henholdsvis Oslo og Bergen, er eksempler på prisgunstige behandlingsmuligheter for studenter. Du må ha betalt semesteravgift ved universitetene og vanligvis være under 40 år for å kunne benytte deg av de studentvennlige prisene.
Beliggenheten kan spille inn på prisnivået: Store tannlegekjeder kan være billigere enn små aktører og har relativt ofte lavere priser under kampanjer. Samtidig kan det være slik at aktørene i sentrum av Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger - de største byene generelt - har et høyere prisnivå enn litt mer avsidesliggende tannlegesentre. Det gjelder å sammenligne flere tannleger, gjerne både lokale og sentrumsnære aktører, for å oppnå de beste prisene.
Bredden i behandlingstilbudet: Prisnivået kan være høyere på klinikker med stor bredde i behandlingstilbudet. Til gjengjeld vil du da ha tilgang på spesialister på tannlegeskrekk, tannpleiere og sykepleiere, ansatte med bestemte fagspesialiseringer og moderne utstyr.
Oris Dental: Den landsdekkende kjeden Oris Dental får jevnt over gode anmeldelser på Google, som en av de største aktørene i den norske tannlegebransjen. De oppgir i sine prislister at prisene for de ulike behandlingene vil variere: Prisen for en generell undersøkelse kan koste så lite som litt over 400 kroner, men også over 1.600 kroner, med rens og røntgen inkludert. Du må gjerne ta kontakt med klinikken og forhøre deg om hva som er inkludert i prisene de oppgir. De har ellers direkteoppgjør med Helfo.
Oslo Tannlegesenter: Tilgjengelige anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier viser at Oslo Tannlegesenter rangerer høyt blant sine pasienter. Deres team består blant annet av spesialister innen kjeveortopedi, kjevekirurgi og rotfylling, samt spesialister på tannlegeskrekk. Dette tannlegesenteret holder åpent alle dager, også på helligdager. Her vil du få et skriftlig kostnadsoverslag slik at du kan gjøre en prisvurdering før du eventuelt bestemmer deg for å takke ja til deres behandlingstilbud. Prismessig ligger de ganske midt på treet, om ikke litt under snittet.
Smil Tannlegesenter: Dette tannlegesenteret, en kjede med flere klinikker i Oslo-området, rangerer jevnt over høyt, ifølge anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier. De holder åpent alle dager, uten ekstra kostnader i helgen, til klokken åtte om kvelden. Ved akutt behov for tannlege kan du kontakte deres tannlegevakt. Der garanteres det at du vil få time på dagen. Prismessig ligger de omtrent midt på treet. Videre tilbyr de delbetaling, har direkteoppgjør med Helfo og lover priser uten skjulte kostnader.
Dette er noen av de mest kjente tilbyderne i markedet. Det behøver riktignok ikke å bety at det er akkurat disse som vil være de beste for deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i ditt lokalmiljø. La oss finne gode alternativer for deg, så slipper du å kaste bort tid på å lete selv! Tjenesten vår er dessuten både gratis og uforpliktende.
NAV: Pasienter som av ulike årsaker ikke har økonomi til å betale for egen tannbehandling, kan søke NAV om økonomisk støtte og få dekket hele eller deler av regningen. For uføretrygdede, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie, har fylkeskommunen plikt til å dekke kostnadene, også tannbehandling under narkose der det er nødvendig.
Helfo: For å få refusjon fra det offentlige må behandlingen som mottas, regnes som nødvendig fra et faglig ståsted. I tillegg må den tannlegen du velger ha det som heter direkteoppgjør med Helfo. På den måten trenger du kun å betale egenandelen knyttet til behandlingen. Tannklinikkene er som regel behjelpelige med refusjonssøknaden.
Den offentlige tannhelsetjenesten: Barn og unge omfattes av den offentlige tannhelsetjenesten; til og med det året en person fyller 18 år er tannlegetjenester gratis. I visse tilfeller vil Helfo kunne gi rett på økonomisk støtte også for voksne. Det gjelder blant annet ved sjeldne medisinske tilstander, infeksjonsforebyggende tannbehandling, sykdommer i munn og kjeve, betennelse i vevet rundt tennene (periodontitt), tannutviklingsforstyrrelser, problemer med bittet, tannskader ved yrkesskade og ved tap av tenner av ulike årsaker. Også spesifikke pasientgrupper har rett på å få dekket hele eller deler av tannlegeregningen sin.
Frikort: Du får frikort for helsetjenester når du har betalt over 2.921 kroner i egenandeler. Også visse tannlegebehandlinger gir opptjening til frikortet. Det gjelder ved behandling av sykdommer og misdannelser i munnen og kjeven og av tannkjøttsykdommer (periodontitt). Private tannleger i Norge står fritt til å fastsette egne priser og er ikke bundet av de offentlige refusjonstakstene. Det betyr at selv om du har frikort, må du betale mellomlegget mellom det tannlegen krever og det grunnbeløpet Helfo dekker. Hvilke tilstander og behandlinger du kan motta økonomisk støtte for, kan du lese mer om på Helsenorges nettside.
Rabatter og kampanjer: Sesongkampanjer, aldersrabatt, studentrabatt, bedriftsavtaler, ververabatt, nedsatt pris eller gratis konsultasjon for nye kunder er typiske tilbud hos tannlegene. Studenter får eksempelvis ofte mellom 15 og 20 prosent avslag på tannlegebehandlinger.
Anbudstjenester: Hvis du er opptatt av å sikre deg en god pris på tannlege, er det viktig å sammenligne ulike tannklinikker og sjekke flere pristilbud opp mot hverandre. Bruke gjerne anbudstjenester. Gjennom vår digitale tjeneste Tannsmart kan du finne gode alternativer effektivt, trygt og helt gratis.
Behandling i EU/EØS: For bestemte nødvendige behandlinger vil du kunne motta Helfo-støtte også dersom du velger å få behandling i EU/EØS.
Tannverk generelt forbindes av mange med smerte og ubehag. Men flere klinikker kan i dag tilby smertefrie behandlinger ved hjelp av moderne lokale bedøvelsesmiddel. Hvis du har allergi mot bedøvelse, har alvorlig sprøyteskrekk eller tannlegeskrekk, kan dessuten narkosebehandling være et alternativ.
Ved å gå jevnlig til tannlegen, også før det blir absolutt nødvendig på grunn av smerter og ubehag, vil du kunne unngå de største tannlegeregningene. Å få enklere behandlinger tidligere i et forløp vil kunne spare deg for større summer på sikt.
Noen tannlegeklinikker oppgir totalpriser med alt av utstyr og prosedyrer inkludert. Andre har egne priser på slikt som røntgen og bedøvelse. Før du bestemmer deg for å takke ja til et behandlingstilbud, er det med andre ord lurt å ha oversikt over hva som er inkludert i prisen - be om et fullstendig prisoverslag.
Du vil kunne spare noen hundrelapper, om ikke tusenlapper, på å bruke litt tid på å sammenligne prisnivåene hos de ulike tannlegene. Prisnivået varierer nemlig relativt mye blant norske tannleger. Søk opp de aktuelle klinikkenes prislister på nett, ta kontakt med dem direkte og benytt gjerne anbudstjenester, som Tannsmart.
Hva som er en god pris på tannlege, vil også kunne avgjøres av hvorvidt du er fornøyd med behandlingen du får. God kommunikasjon mellom deg og den eller de som skal utføre tannlegebehandlingen, vil spille inn her. Et godt råd kan være å forhøre seg med venner og bekjente: Kanskje har de funnet en tannlege de er ekstra fornøyde med.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Book time enkelt og raskt hos vår tannlegepartner Odontia
Gjør smarte tannvalg