Lurer du på hva behandling av knekt tann koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om kostnadene ved de ulike behandlingsmetodene når du har knekt en tann, inkludert hvordan du kan oppnå en god pris, hvordan du går frem for å finne en god tannlege i ditt lokalmiljø, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Det er mange måter å behandle en knekt tann på, og prisnivået kommer blant annet an på hvor alvorlig skaden er. En akuttime koster et sted mellom cirka 500 og 2.500 kroner, avhengig av hva slags behandling som kan utføres der og da. Å reparere en fortann hvor en liten bit har knekt av etter en ulykke, kan du regne med vil koste omtrent 2.000 kroner dersom det benyttes kompositt (et rimeligere plastmateriale).
En generell undersøkelse hos tannlegen har en snittpris på cirka 900 kroner. Hva som inngår i prisen, varierer. Ved en vanlig undersøkelse vil ofte enkel tannrens, et visst antall røntgenbilder og undersøkelse av munnhulen og tennene være inkludert, mens bedøvelse i forbindelse med behandling typisk kommer til egne priser. Røntgen og lokalbedøvelse har gjerne en verdi på mellom 100 og 200 kroner.
Når det gjelder akuttimer er gjerne prisoppsettet slik at du betaler en grunnpris for selve akuttimen, en time hvor det fokuseres på selve skaden i motsetning til en generell undersøkelse av hele munnen. Denne summen ligger gjerne på rundt 500 kroner. Videre kan vi ta et priseksempel hvor en mer omfattende behandling av knekt tann er nødvendig:
Akuttime med rotfylling: 500 kroner for timen pluss bedøvelse til 160 kroner, røntgen til 140 kroner, fjerning av nerven til 900 kroner, midlertidig fylling til 400 kroner og hygienetiltak til 100 kroner. Det gir en totalpris på cirka 2.200 kroner. I etterkant vil du i dette tilfelle måtte betale et sted mellom 3.200 og 4.700 kroner for en permanent rotfylling.
Alt fra sliping, fylling og helt ny tann er blant løsningene når tannen din er brukket eller du har mistet en bit av den. Tannens tilstand, materialene som brukes ved reparasjonen, valg av tannlege og eventuelle refusjoner fra Helfo er faktorer som vil spille inn på prisen. Dette skal vi se nærmere på i denne prisguiden.
Å gnisse tenner kan over tid slite på tennene. Samtidig vil behandlinger, som større tannfyllinger, kunne svekke dem. Dersom du da tygger på noe hardt, som drops eller nøtter, kan de komme til å knekke. Også hull (karies) eller svakheter ved gamle typer fyllinger kan gi slike ødeleggelser. En mer akutt årsak til at tenner knekker, er ulykker hvor det påføres direkte skade på dem. Og dette til tross for at tannemaljen er kroppens hardeste stoff!
En tann kan faktisk knekke uten at det gir noen bemerkelsesverdige smerter. Men de vanligste symptomene er som følger:
Når en tann knekker, kan behovet for tannlegehjelpen være akutt. Flere klinikker har tannlegevakt hvor du kan få time på dagen. Det finnes også døgnåpne tannklinikker, som Sentrum Tannlegevakt & Tannlegeklinikk i Oslo.
Videre finnes det flere behandlingsmetoder, og hva som vil være den beste, avhenger av hvor dypt skadene i tannen går. De kan være:
Vanlig fylling: Det vanligste, dersom tannens tilstand tillater det, er å legge en ny fylling. En middels stor fylling har en snittpris på cirka 2.100 kroner.
Å runde av skarpe kanter: Hvis det bare er en liten bit eller et skall som har falt av, kan tannen repareres ved at tannlegen sliper, polerer og runder av skarpe kanter.
Sette på krone: Hvis det er snakk om større frakturer som ikke kan repareres med vanlig fylling, grunnet begrenset holdbarhet på resultatet, kan det settes på en ny, kunstig tannkrone. Prisene her varierer, men du kan se for deg omtrent 5.000-6.000 kroner.
Rotfylling: Hvis nerven i tannen er påvirket, må den rotfylles før den repareres med fylling eller krone. Prisen for rotfylling avhenger av hva slags tann det er snakk om. En fortann har kun én rotkanal og koster i snitt 3.200 kroner å rotfylle. Jeksler har mellom to og fire rotkanaler og prisen her varierer mellom omtrent 3.700 og 4.700 kroner.
Trekke tannen: Å trekke tannen, som koster alt fra 450 og opp til 3.800 for mer avansert kirurgisk fjerning, vil være siste utvei. Dette skal vi se mer på under “Alternativer”.
Rotfylling: Rotfylling er nødvendig for å bevare tannen når nerven er skadet eller død som følge av infeksjon eller annet. Behandlingen går ut på at tannens indre, følsomme bløtvev fjernes. Tannlegen vil deretter rense og fylle igjen rotkanalene med et egnet materiale, ofte en type gummi. På toppen av tannen legges en krone eller en fylling.
Trekking: Hvis tannen har blitt så skadet at det ikke vil være mulig å rotfylle den, bør den trekkes. Etter trekking kan det være aktuelt å sette inn et tannimplantat, eventuelt en tannbro.
Tannkrone: En naturlig tann består av en krone og en eller flere røtter festet i kjeven. Kronen er den delen som er synlig i munnen. En kunstig tannkrone er en erstatning for tannes øverste del, som tilpasses det opprinnelige bittet ditt. Den festes til den delen av tannen som er igjen (dersom det er igjen tilstrekkelige mengder) som en kapsel som dekker tannens synlige flater. Hvis tannen må styrkes ytterligere, kan det settes inn en egen type stift, ofte av metall, som tannkronen så festes oppå. Denne behandlingen går under betegnelsen tann på stift.
Tannbro: En tannbro er flere tannkroner som er festet sammen. Du kan beregne cirka 4.000-5.000 kroner per krone i broen.
Implantat: Å få satt inn en helt ny tann, et implantat, koster normalt så mye som mellom 20.000 og 40.000 kroner. Til gjengjeld er dette en veldig god og dessuten langvarig løsning, som ser naturlig ut, og som gjenoppretter den manglende tannens funksjon. Dette gjøres ved at en stift opereres inn i kjevebenet. Stiften fungerer som en forankring for den kunstige tannen.
Som nevnt vil prisen for å reparere en brukket tann variere ut fra hvor stor skaden i tannen er. En knekt tann brukes om ulike tilstander, ikke bare tilfeller som på tegnefilm hvor halve tannen ramler av. Videre vil du se forskjeller i pris basert på følgende:
Materialer: Prisen for tannlegebehandling vil ofte avhenge av typen materialer som brukes i for eksempel tannkroner og implantater. Materialer som porselen og gull er dyrere enn plastmaterialer, eller kompositt som det heter. Samtidig er det gjerne slik at dyrere varianter har lengre forventet levetid.
Beliggenheten kan spille inn på prisnivået: Store tannlegekjeder kan være billigere enn små aktører og har relativt ofte lavere priser under kampanjer. Samtidig har gjerne behandlere i sentrum av de største byene et høyere prisnivå enn de som holder til mer lokalt. Konklusjonen er: Sammenlign prisene, gjerne også mellom tannleger i by og land.
Bredden i behandlingstilbudet: Prisnivået kan være høyere på klinikker med stor bredde i behandlingstilbudet. Til gjengjeld vil du da ha tilgang på spesialister på tannlegeskrekk, tannpleiere, ansatte med bestemte fagspesialiseringer og moderne utstyr. Ved noen klinikker vil du kunne velge å få rimeligere behandling hos en junior-tannlege, eller betale for å bli behandlet av en mer erfaren senior-tannlege.
Tannleger i utlandet: Tannklinikken Eurodent har en egen avdeling i Budapest i Ungarn og organiserer pasientreiser dit. Prisnivået her er lavere enn i Norge, men utbyttet av dette må naturlig nok veies opp mot reiseutgiftene. For øvrig viser anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier at pasientene hos Eurodent er fornøyde med deres tilbud.
Fri prissetting: Tannleger i Norge står fritt til å fastsette prisene for sine behandlinger. Det betyr at nivået kan variere ganske mye. Vi anbefaler derfor å undersøke prislistene hos minst to-tre ulike tilbydere. Sjekk hva som inkluderes i hvert av tilbudene, og sammenlign dem punktvis.
Majorstua Tannlegene: Skulle du få akutte problemer med tennene, kan du få time på dagen her. Tannlegene på Majorstua i Oslo har dessuten mange fornøyde kunder, ifølge rangeringer i sosiale medier og tilbakemeldinger publisert på Google. Du får en kostnadsfri konsultasjon dersom du er usikker på pris eller type behandling, og akuttime med en grunnpris på 500 kroner. Ellers er prisene omtrent midt på treet.
Tøyen Tannlegevakt: Tøyen Tannlegevakt i Oslo rangerer høyt blant kundene sine ifølge søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Her får du akuttime på dagen, for en grunnpris på omtrent 500 kroner, inkludert et røntgenbilde. Prisnivået ligger ellers litt over snittet, men du har tilgang på trygg hjelp med akutte tann- og kjeveproblemer. Klinikken holder åpent alle dager, og til utpå kvelden i ukedagene.
Festningen Tannklinikk: Festningen Tannklinikk, som holder til sentralt på Aker brygge i Oslo, får jevnt over gode anmeldelser. De kan du lese selv ved å søke opp klinikken på kjente nettplattformer eller i sosiale medier. Prisnivået her ligger litt over snittet. Men dette er en erfaren aktør; Festningen Tannklinikk har eksistert siden 1935. Her er du tilgang på et større team, inkludert tannpleiere, allmennlege og behandlere med ulike spesialiseringer.
Dette er noen av dem du kan kontakte dersom du har tanntrøbbel og bor i eller i nærheten av hovedstaden. Det behøver riktignok ikke å bety at det er akkurat disse som vil være de beste for deg. Det du kan gjøre, er å registrere behovene dine hos oss i Tannsmart - og bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger som holder til i nærheten av der du bor. La oss finne gode alternativer for deg, så slipper du å kaste bort tid på å lete selv!
Tannleger tilknyttet universitetene: SiO-tannlegene og SiB-tannlegene, studentskipnadenes tannlegetilbud i henholdsvis Oslo og Bergen, er eksempler på prisgunstige behandlingsmuligheter for studenter. Du må ha betalt semesteravgift ved universitetene og vanligvis være under 40 år for å kunne benytte deg av de studentvennlige prisene. Videre kan Tannlegehøyskolen i Oslo, eller andre tilbud tilknyttet odontologiske fakulter i andre byer, tilby rimelige tannlegebehandlinger. Her kan du velge behandling hos tannlegestudenter til nedsatte priser. Du vil vanligvis få en konkret behandlingsplan og et kostnadsoverslag først etter møtet med behandleren. Er du student, kan du få halv pris på visse behandlinger. Universitetsklinikkene holder høy standard, har tverrfaglige behandlingsmuligheter og høy kompetanse innen odontologi og tannhelse som følge av undervisnings- og forskningsmiljøet de tilhører.
NAV: Pasienter som av ulike årsaker ikke har økonomi til å betale for egen tannbehandling, kan søke NAV om økonomisk støtte og få dekket hele eller deler av regningen. For uføretrygdede, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie, har fylkeskommunen plikt til å dekke kostnadene.
Helfo: For å få refusjon fra det offentlige må behandlingen som mottas, regnes som nødvendig fra et faglig ståsted. I tillegg må den tannlegen du velger ha det som heter direkteoppgjør med Helfo, noe de fleste tannlegene har. På den måten trenger du kun å betale egenandelen knyttet til behandlingen.
Barn og unge omfattes av den offentlige tannhelsetjenesten; til og med det året en person fyller 18 år er tannlegetjenester gratis. Voksne skal i hovedsak benytte seg av tannleger på det private markedet og betale tannlegebehandlingen av egen lomme. I visse tilfeller vil Helfo imidlertid kunne gi rett på økonomisk støtte også for voksne. Det gjelder blant annet ved sjeldne medisinske tilstander, infeksjonsforebyggende tannbehandling, sykdommer i munn og kjeve, betennelse i vevet rundt tennene (periodontitt), tannskader ved yrkesskade, samt ved tap av eller skade på tenner som følge av en ulykke. Noen pasientgrupper vil dessuten uavhengig av dette ha rett på å få dekket hele eller deler av kostnadene. Tannklinikkene gir informasjon om dette og hjelper deg med en eventuell refusjonssøknad.
Frikort: Du får frikort for helsetjenester når du har betalt over 2.921 kroner i egenandeler. Også visse tannlegebehandlinger gir opptjening til frikortet. Det gjelder ved behandling av sykdommer og misdannelser i munnen og kjeven og av tannkjøttsykdommer (periodontitt). Hvilke tilstander og behandlinger du kan motta økonomisk støtte for, kan du lese mer om på Helsenorges nettside.
Rabatter og kampanjer: Sesongkampanjer, aldersrabatt, studentrabatt, bedriftsavtaler, ververabatt, nedsatt pris eller gratis konsultasjon for nye kunder er typiske tilbud hos tannlegene. Studenter får typisk ofte mellom 15 og 20 prosent avslag.
Anbudstjenester: Hvis du er opptatt av å sikre deg en god pris på tannlege, er det viktig å sammenligne ulike tannklinikker og sjekke flere pristilbud opp mot hverandre. Bruke gjerne anbudstjenester. Gjennom vår digitale tjeneste Tannsmart kan du finne gode alternativer effektivt, trygt og helt gratis.
Behandling i EU/EØS: For bestemte nødvendige behandlinger vil du kunne motta Helfo-støtte også dersom du velger å få behandling i EU/EØS. Flere steder i Europa er prisnivået for tannlegebehandlinger lavere enn her hjemme. Om det lønner seg å dra utenlands, vil riktignok avhenge av prisnivået på den behandlingen du trenger, og dermed hvilke summer du potensielt vil kunne spare. Forhør deg med tannlegen din og les gjerne anmeldelser av den aktuelle utenlandske tannlegen på nettet. Det finnes for øvrig klinikker som organiserer pasientreisen for deg.
Et av de beste rådene vi kan gi, er nok å forsøke å forebygge at tennene knekker. Flere tannleger anbefaler at du tar en sjekk én gang i året. På den måten kan en liten tannfraktur oppdages tidlig, tannen fikses og holde seg robust slik at den ikke knekker like lett. Ved å gå jevnlig til tannlegen, også før det blir absolutt nødvendig på grunn av smerter og ubehag, vil du dessuten kunne unngå de største tannlegeregningene. Å få enklere behandlinger tidligere i et forløp vil kunne vise seg som det mest lønnsomme alternativet på sikt.
Følgende er noe tannlegene vanligvis har som rutine, men: Husk å få et prisoverslag over behandlingen før den settes i gang - selv om du kanskje er stresset og har vondt. For, som du sikkert vet kan tannlegeregningen bli høy, og det er derfor best å gjøre et bevisst prisvalg, og eventuelt bytte behandler. Flere tannklinikker tilbyr for øvrig delbetaling av større regninger.
Å finne den rette tannlegen kan være en utfordring, men med Tannsmart.no kan du enkelt og raskt bestille time hos den beste tannlegen nær deg.
Tannsmart.no er en nettbasert tjeneste som gjør det enkelt for deg å bestille time hos den tannlegen som er den beste nær deg. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut noen få opplysninger om deg selv og hva slags behandling du trenger, og deretter vil Tannsmart.no matche deg med den beste tannlegen i nærheten av deg, som er kvalitetssikret på pris og som spesialiserer seg på den behandlingen du trenger.
En av de største fordelene med å bruke Tannsmart.no er at du enkelt kan booke time hos den beste tannlegen nær deg, tilpasset det behandlingsbehovet du har. Dette gir deg en større grad av trygghet og sikrer at du velger den tannlegen som passer best for dine behov og din økonomi. Og du slipper å bruke mye tid på å finne det beste alternativet. Vi har gjort researchen for deg.
I tillegg til å hjelpe deg med å finne den beste tannlegen for deg, kan Tannsmart.no også hjelpe deg med å finne tannleger som spesialiserer seg på spesifikke behandlinger, som implantater eller tannregulering. Dette gjør det lettere for deg å finne den rette tannlegen for spesifikke behov.
Så hvis du vil spare tid og penger, samtidig som du får den beste tannlegebehandlingen, er Tannsmart.no det rette stedet for deg. Prøv tjenesten i dag og opplev hvor enkelt det kan være å booke time hos den beste tannlegen nær deg.
Bestill tannlegetime på Tannsmart.no nå.
Gjør smarte tannvalg