Lurer du på hva tannkrone koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å reparere en ødelagt tann, inkludert hvordan du kan gjøre tannlegebesøket ditt rimeligere, hvilke alternativer som finnes der ute, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
En kunstig tannkrone fungerer som erstatning for en tanns synlige del. Den festes som et skall, eller en kapsel, rundt og på toppen av den behandlede tannen. Tannkrone kan koste opp mot 9.500 kroner.
Snittprisen for å sette inn en helkeramisk tannkrone på en jeksel - en krone i porselen - er cirka 5.800 kroner. Å få satt inn tannkrone kan koste ned mot 3.100 kroner, men også opp mot 30.000 kroner ved mer kompliserte prosedyrer. Det vanligste er likevel priser på mellom 5.000 og 6.000 kroner. Summene inkluderer da selve kronen og prosedyren.
Prisen vil avhenge av tannens tilstand og plassering i munnen samt av typen materiale kronen er laget av. De høyeste prisene gjelder typisk tannkroner som skal settes på et tannimplantat og ikke på en original tann. Prisen her ligger mellom 14.500 og 37.000 kroner, inkludert krone.
Personer over 19 år skal i utgangspunktet betale for tannlegetjenester selv. Frem til da er det den offentlige tannhelsetjenesten som står for behandlingen. Til og med det året man fyller 24 år vil også deler av behandlingen kunne dekkes - 75 prosent for 19-20-åringer og 25 prosent for 21-24-åringer. Samtidig har også tannlegene på det private markedet avtale med Helfo som i visse tilfeller vil kunne gi rett på økonomisk støtte. Denne støtten er tilgjengelig ved flere tilstander, blant annet sjeldne medisinske tilstander, infeksjonsforebyggende tannbehandling, sykdommer i munn og kjeve, betennelse i vevet rundt tennene (periodontitt), tannutviklingsforstyrrelser, problemer med bittet, tannskader ved yrkesskade og ved tap av tenner av ulike årsaker.
Vi kan også nevnte at en innledende, generell undersøkelse hos tannlegen koster mellom 1.200 og 1.5000 kroner, og det finnes gjerne kampanjer som gir lavere priser enn dette. Trekking av en tann koster mellom 500 og 3.800 kroner, hvor de laveste prisene gjelder enkel trekking og de dyreste prisene gjelder kirurgisk fjerning av tannen, typisk en tann med særlig dyp rot.
Tannkroner settes på tenner hvor mye av tannsubstansen har gått tapt, men hvor en tilstrekkelig del er igjen som et grunnlag. En tannkrone utgjør altså den synlige delen av tannen. Dermed kan den også brukes som en reparasjon av misfargede tenner. Ved hull i tennene, skade eller slitasje, kan den opprinnelige kronen bli så ødelagt at bittfunksjon ikke lenger fungerer godt nok, at tannroten eksponeres, eller at utseende påvirkes negativt. Den kunstige tannkronen gjenoppretter tannens naturlig funksjon og utseende og beskytter samtidig tannroten.
For å gi plass til ny krone, det nye “skallet”, slipes det bort mellom en og en halv og to millimeter på tannens overflate. Dette porselens-skallet fremstilles ved at det tas et avtrykk av den nedslipte tannen som blir sendt videre til en tanntekniker. I mellomtiden får pasienten en midlertidig krone. Etter omtrent 10 dager er den permanente tannkronen klar.
Vi kan dele opp i fire ulike typer krone:
En tannkrone etterligner altså toppen av en vanlig tann, og fungerer som en funksjonell erstatning ved at den tilpasses bittet ditt. Kronen er som et skall eller en kapsel og festes til en tann hvor mye av tannsubstansen er borte. Dette vil være det beste alternativet i tilfeller hvor en stor fylling ville gitt dårlig prognose, det vil si at det ville gitt for høy risiko for brudd i tannen. Det nye skallet, tannkronen, klemmer rundt tannen og beskytter den slik at den ikke går i stykker.
Fylling: Påsetting av tannkrone er en restaureringsmetode som brukes dersom tannen er så skadet at den ikke kan repareres med en vanlig fylling. Fylling er den vanligste behandlingen av hull i tennene (karies) - en tannbehandling som går ut på å fylle igjen hullet, unngå at det blir større og gjenopprette tannens opprinnelige form og funksjon. Den vanligste typen fylling er kompositter. Kompositter er et sammensatt materiale av blant annet plastikk og keramisk stoff som gir formbarhet og slitestyrke. Fylling koster gjerne rundt 1.000 kroner, eventuelt litt mer.
Rotfylling: Dersom betennelse i tannmargen ødelegger tannen, blir det nødvendig med rotfylling. Da renses rotkanalen og fylles igjen med en spesiell type gummimateriale. Fortenner har som oftest én rotkanal, mens det i jekslene er flere; rotfyllingsprosedyren kan ta lang tid og krever ofte flere tannlegebesøk. Etter at rotfyllingen er ferdig, restaureres tannen med en fylling eller en tannkrone. Prisen for rotfylling havner som regel et sted mellom 3.000 og 8.000 kroner. Dersom en krone settes på i etterkant av denne prosedyren, kommer denne til egne priser.
Tannbro: En tannbro er en konstruksjon som består av to eller flere sammensatte tannkroner som festes oppå nabotennene til en manglende tann. Dette er en metode for å reparere og erstatte flere tenner samtidig. Avhengig av blant annet materialenes slitestyrke kan du se for deg priser på mellom 15.000 og 25.000 kroner for en slik behandling.
Tannimplantater: Et tannimplantat er en erstatning for en manglende tann. Implantatet består av en skrue av titan som skrus inn i kjevebenet for å erstatte den manglende roten. Deretter festes det vanligvis en tannkrone til denne skruen. Titan har egenskaper som gjør skruen i stand til å gro fast i beinet.
Tann på stift: Dette er en måte å bygge opp igjen ødelagte tenner - en type reparasjon av en rotfylt tann - som kan benyttes dersom det fremdeles er igjen tilstrekkelig med tannsubstans. En tannstift av metall monteres da i rotkanalen for å forlenge tannen slik at ny krone kan festes på toppen.
Fri prissetting: I Norge står tannlegene fritt til å velge hvilket prisnivå de vil legge seg på. Det gjør at du kan forvente å finne store prisforskjeller på ulike tannlegetjenester, også for tannkroner. Det vil lønne seg å bruke litt tid på å undersøke markedet. Med det i bakhodet er det lurt å ta følgende med i betraktningene:
Beliggenhet: Det er, som en hovedregel, i de største byene at prisforskjellene mellom tannlegene er størst. Det er også sentrumsnære klinikker som koster mest, mens lokale tannleger ofte har et lavere prisnivå.
Spesialiseringer og ekspertise: Graden av ekspertise og bredden i behandlingstilbudet er med på å avgjøre prisnivået hos de ulike tannlegeklinikkene. Noen steder vil du bli møtt av fulle team bestående av for eksempel behandlere med kunnskap om hvordan en hjelper en som har tannlegeskrekk, samt sykepleiere, ansatte med spesialiseringer på bestemte områder og moderne behandlingsmetoder. Slikt vil kunne drive prisen opp og det blir opp til deg å vurdere hva du har behov for.
Produkter og materialer: Hvis du velger gullkrone, legges de materielle kostnadene for gull til i prisen. Gull er et sterkt og edelt metall. Holdbarheten på en gullkrone er en av de lengste blant enhver tannkrone. Andre midler fremstilles av plastmateriale (kompositt) eller porselen (keramisk materiale). Kompositt er et billigere materiale enn porselen, men eksempelvis vil gjerne kompositt-fasetter måtte byttes ut etter en tid, mens porselen er mer holdbart.
Majorstua Tannlegene: Tannlegene på Majorstua tilbyr gratis konsultasjon for nye pasienter. Dersom du er fornøyd med deres behandlingsplan og kostnadsoverslag, takker du ja til tilbudet. Videre vil du få informasjon om eventuell Helfo-refusjon. Studenter får 15 prosent avslag for alle tannbehandlinger, og pensjonistrabatten ligger på 10 prosent. Klinikken får jevnt over gode anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier.
Eurodent: Eurodent rangere jevnt over høyt ifølge tilbakemeldinger tilgjengelig på kjente nettplattformer og i sosiale medier. De arrangerer pasientreiser til Budapest hvor du vil kunne få utført trygge og rimelige behandlinger.
Oslo Tannlegesenter: Anmeldelser publisert på kjente nettplattformer og i sosiale medier viser at Oslo Tannlegesenter rangerer høyt blant kundene sine. Deres team består av spesialister innen kjeveortopedi, kjevekirurgi, rotfylling, i tillegg til spesialister på tannlegeskrekk samt egen tanntekniker som kan hjelpe deg med tannimplantater, skallfasetter - og nettopp tannkroner.
Disse tre er blant de største og mest kjente tilbyderne på markedet, men det er ikke gitt at størst alltid er best. Et tips er å registrere hvilke behov du har hos oss i Tannsmart og på den måten bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i nærheten av der du bor. Vi kan finne gode tannlegeklinikker enten det gjelder større kjeder eller en mindre, lokal aktør. Ikke kast bort tid på nettet - tannlegejakten tar vi oss av!
Refusjon fra Helfo: Helfo dekker deler av tannlegeregningen under visse forutsetninger. Den medisinske behandlingen må da regnes som nødvendig. Det vil si at det ikke gis støtte til estetiske behandlinger. Du får som regel hjelp med søknadsprosessen på tannlegekontoret.
Offentlige tannhelsetjenester: Den offentlig tannhelsetjenesten gjelder blant andre for barn opp til og med 18 år, og for de som tilhører spesifikke grupper: Det kan gjelde eldre, uføre, flyktninger og psykisk utviklingshemmede.
Frikort: Du får frikort for helsetjenester når du har betalt over 2.921 kroner i egenandeler. Også visse tannlegebehandlinger vil gi opptjening til frikortet. Det gjelder behandling i forbindelse med sykdommer og misdannelser i munnen og kjeven og av tannkjøttsykdommer (periodontitt). Private norske tannleger er ikke bundet av fastsatte refusjonstakster; de står fritt til å fastsette sine egne priser. Selv om du har frikort, må du derfor betale mellomlegget mellom det tannlegen krever og det beløpet Helfo dekker.
Tilbud og rabatter: Noen klinikker har tilbud om undersøkelse online, iblant til nedsatte priser. Det er også vanlig at en klinikk har tilbud på et utvalg behandlinger under kampanjer. Mange tannleger har gunstige priser for studenter og pensjonister. 15 til 20 prosent avslag er ikke uvanlig.
Prisoverslag: Et godt råd er å sette deg godt inn i behandlingsforslaget og prisoverslaget fra tannlegen. Undersøk hva som inkluderes, eller eventuelt ikke, og spør om mulige ekstrautgifter.
Prissammenligninger: Det er relativt store prisforskjeller mellom tannlegene i Norge, blant annet fordi deres priser ikke reguleres av staten. En av de beste måtene å oppnå gode priser på er ved å bruke anbudstjenester, som Tannsmart. Det gjelder å bli kjent med markedet, hente inn flere pristilbud og sammenligne dem punktvis: Hva inkluderes i prisen hos de ulike tannlegene?
Forhandling: Det er ingenting i veien med å forhandle om prisen hos tannlegene på det private markedet. Noen tannleger vil eksempelvis tilby deg gratis behandling til ønsket resultat er oppnådd - til tross for at vanlig praksis er å ta betalt per behandling også dersom den viser seg mislykket - typisk en rotfylling som må utføres flere ganger - og endelig fører til trekking. Forfør deg med den aktuelle kandidaten på forhånd, avklar forutsetningene, og bruk eventuelt den informasjonen du tilegner deg, til å forhandle frem en grei avtale.
Tenk langsiktig: Det kan være greit å ta forventet levetid på de ulike alternativene med i prisbetraktningene. Noen behandlinger og løsninger er kanskje billigere her og nå, men vil bli dyrere på sikt fordi de består av materialer som vil måtte byttes ut oftere enn andre. Et generelt tips er å gå til tannlegen ofte nok; det kan fort lønne seg å oppdage tannhelseproblemer tidlig og reparere dem før de utvikler seg og krever mer omfattende behandling.
Beliggenhet: Det kan også være en god ide å undersøke prisene hos en tannlege som holder til utenfor sentrum i de største byene. Selv om store, kjente aktører i byen godt kan ha gode priser og hyppige kampanjer og tilbud, har ofte lokale aktører et rimeligere prisnivå.
Tannleger tilknyttet universiteter og høyskoler: Eksempelvis vil studenter på Universitetet i Oslo få studentvennlige priser hos tannlegene tilknyttet studentskipnaden (SiO). Videre finnes prisgunstige behandlinger hos tannleger tilknyttet de odontologiske fakultetene, som Tannlegehøyskolen.
Kanskje er du blant dem som kjenner litt på tannlegeskrekken. Da kan det være godt å vite at behandlingen ved innsettelse av tannkrone er smertefri når den utføres under tilstrekkelig bedøvelse. I de dagene du går med den midlertidige kronen i påvente av den permanente, kan du oppleve noe ising i tennene, men det er altså forbigående. Vær også klar over at det finnes en liten risiko for brudd på porselenet på grunn av feilbelastning ved bittet ditt. Det er riktignok uvanlig.
Å få satt inn en tannkrone i stedet for å la tannen din gjennomgå store fyllinger er en løsning med lenger holdbarhet. Gjentatte fyllinger, hvor noe tannsubstans går tapt ved hver behandling, gjør naturlig nok tannen skjørere. Dette mens en kunstig tannkrone kan vare i så mye som 20 år. Jo bedre du tar vare på tennene dine, desto lengre levetid har den nye kronen. Dagens varianter gir videre et funksjonelt, estetisk og naturlig resultat. Det er du som pasient og kunde som bestemmer og godkjenner den den nye kronens farge og form.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Book time enkelt og raskt hos vår tannlegepartner Odontia
Gjør smarte tannvalg