Lurer du på hva det koster å behandle syreskader på tenner? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for behandling av syreskader, inkludert hvilke behandlingsmetoder som er aktuelle, hvor mye de ulike behandlingene koster, hvordan du kan spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Syreskader på tennene blir et stadig større problem i samfunnet. Mens det tidligere var et utbredt problem blant eldre, ser vi nå at stadig flere unge rammes av syreskader. Syreskader er et annet ord for erosjon og forekommer når vi inntar syre i form av mat eller drikke eller hvis man har sure oppstøt. Mennesker som lider av sykdommen bulimi eller som har problemer med magesekken kan ofte slite med syreskader på tennene på grunn av sure oppstøt.
Når tennene blir utsatt for syre, vil det ytterste laget på tennene som kalles emalje, sakte men sikkert mykne opp og forsvinne. Det fører til at tennene får en gulaktig farge og ser tynnere ut. Det er dentin, det andre laget av tannen, som over tid kommer til overflaten og som gir den gule fargen. Siden emaljen ikke kommer tilbake igjen, er syreskader dessverre permanente.
Dette er tegn på syreskader:
Det er vanskelig å si hva det vil koste å behandle syreskader, fordi alle tilfeller er forskjellige og kan kreve ulike behandlingsmetoder. I enkelte tilfeller kan det være tilstrekkelig med noen fyllinger eller skallfasetter for å legge et beskyttende lag der tennene mangler emalje, og da trenger det ikke koste mer enn noen tusenlapper. I mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med bittheving ved å få tannkroner på alle tennene, og da kan prisen fort ende opp på godt over 100.000 kroner. Pris for behandling av syreskader avhenger av hvor mange tenner som må behandles, hvilken behandlingsmetode som kreves for å gi et godt resultat og hva slags materialer som brukes. Hvis du sammenligner forebygging vs behandling, er forebygging det klart billigste alternativet..
Syreskader på tennene har i løpet av de siste årene blitt en av vår tids største utfordringer knyttet til tannhelse. Det skyldes at vi stadig vekk drikker mer syreholdige drikker og inntar mer syreholdig mat. Siden problemet er at emaljen ikke gror tilbake, har det vært vanlig å se syreskader først når vi blir eldre, men i dag anslår man at så mye som 32-64 prosent av tenåringer mellom 16 og 18 år har syreskader. Det er ikke bare mengden syreholdig drikke som gir syreskader, men også hyppigheten. I tillegg er noen mer genetisk disponert for syreskader enn andre.
Det er vanlig å ha mindre syreskader etterhvert som man blir eldre, men når syreskadene kommer over et visst nivå, er det nødvendig å behandle skadene. Om det er nødvendig å behandle syreskader for deg, er det tannlegen som må vurdere på en undersøkelse. Vi kan dele syreskader inn i mild, moderat og alvorlig grad, og graden vil ha implikasjoner for rett behandlingsmetode. Hvis du bare har milde syreskader, er det tilstrekkelig med forebyggende behandling for å hindre at skadene forverrer seg på lengre sikt. Forebyggende behandling handler om å redusere inntaket syreholdig drikke og mat, samt å innarbeide gode rutiner for tannpuss og munnskyll.
Hvis du ofte opplever ising og har svekkede tenner på grunn av mindre mengder emalje, er det mulig du har moderate syreskader. Da kan det være aktuelt med fyllinger, kroner eller skallfasetter. På den måten bygger man opp manglende tannemalje med kompositt eller plast for å beskytte tennene og forhindre vanlige symptomer som ising i tennene. Hva du skal velge av fyllinger, kroner eller skallfasetter, avhenger av hva tannlegens faglige vurdering er og hva du selv ønsker. Hvis du har mer alvorlige syreskader kan det noen ganger være tilstrekkelig med skallfasetter og kroner, men hvis skadene har blitt så store at de har begynt å påvirke tannerven, må det først rotfylles før man går i gang med å sette inn skallfasetter eller kroner.
I svært alvorlige tilfeller av syreskader blir tennene kortere, noe som fører til lavere bitt. Da kan det være nødvendig med bittheving på hele tannsettet. Det gjøres som regel ved å sette tannkroner på alle tennene. Slik behandling kan være svært kostbart, og selv om det i mange tilfeller kvalifiserer til refusjon fra HELFO, gjør du lurt i å prøve å forebygge skadene før de blir så omfattende. Hvis problematikken knyttet til syreskader på tennene skyldes hyppige sure oppstøt, bør du kontakte fastlegen din og få behandling for sykdommene som forårsaker oppstøtene, enten det er bulimi, mageproblemer eller andre årsaker.
Her skal vi se nærmere på vanlige priser for ulike behandlingsmetoder som kan brukes for å behandle syreskader på tennene. Merk at prisene kan variere i stor grad mellom ulike aktører og at prisene avhenger av hva slags materialer som brukes, hvor mange tenner som skal repareres og andre prisfaktorer. Disse prisene gir derfor bare en pekepinn på hva du kan forvente å måtte betale hvis du skal behandle syreskader.
Prisene for de ulike behandlingsmetodene varierer, men i hovedsak er det alvorlighetsgraden av syreskadene som vil avgjøre om du betaler mye eller lite for behandlingen. Hvis det bare er snakk om mindre syreskader, kan du komme billig ut av det ved å behandle skadene med fylling og forebygge fremtidig skader. Samtidig kan det bli svært kostbart hvis syreskadene allerede er så alvorlige at det kreves kroner på flere tenner eller bittheving med kroner på alle tennene dine.
Jo flere tenner som trenger behandling, desto mer kostbart blir det, fordi du da vil ha behov for flere kroner, skallfasetter eller mer fylling. Ved behandling med skallfasetter og kroner kan valg av materialer (for eksempel kompositt eller porselen) også være med på å forklare prisforskjeller.
Selv om prisene avhenger av behandlingsmetoder og alvorlighetsgrad, er det også slik at tannklinikkene på markedet varierer i pris. Tannklinikkene velger sitt eget prissystem. Noen tar stykkpris for alle tjenestene deres, mens andre tar timepris med tillegg for enkelte kostnader, for eksempel når det må fremstilles skallfasetter eller kroner hos en tanntekniker. Prisene tannlegen tar kan også variere avhengig av hvor i landet du bor og konkurransesituasjonen mellom tannklinikker i området. Normalt er det billigere hvis konkurransen er høy. Andre faktorer som kan forklare prisforskjeller er leiepriser på markedet i byen du bor i og hvor høyt lønnsnivå klinikkene har. Lønnsnivå avhenger som regel av kompetanse og tilgang på arbeidskraft.
Når det er prisforskjeller på markedet, lønner det seg vanligvis å sjekke prisen hos flere aktører og på den måten unngå de aller dyreste. Da kan man fort spare litt penger, særlig hvis du trenger kostbar behandling. Samtidig er det viktig at tannklinikken tilbyr tjenester av høy kvalitet og at resultatet blir bra. Derfor er det ikke nødvendigvis slik at det billigste alltid er det beste. Du kan selv forhøre deg om priser hos flere tannklinikker, men hvis du ikke ønsker å bruke tid på det, kan du overlate jobben til oss ved å registrere behovene dine gratis og uforpliktende her på Tannsmart. Da sørger vi for at du blir kontaktet av kvalitetssikrede tannleger som kan hjelpe deg med å behandle syreskader på tennene.
Forebygg syreskader: Den beste måten å spare penger på i forbindelse med syreskader på tennene, er å forebygge skader ved å innta mindre syreholdig mat og drikke, samt å ha gode rutiner for tannpuss og munnskyll. Da unngår du at tannemaljen brytes ned raskt i ung alder, og du kan spare deg selv for mange tusen kroner i behandlingsutgifter i fremtiden.
Sammenlign priser: Hvis skaden allerede er skjedd, kan du holde kostnadsnivået lavere ved å sammenligne priser for behandling hos flere tannklinikker og gjøre et prisbevisst valg. Selv om det høres enkelt ut å sammenligne priser, er det noen ganger litt mer komplisert enn mange forventer. Du kan be om et detaljert prisoverslag hos flere tannklinikker, men det er viktig at du finner ut nøyaktig hva som er inkludert i prisen for at sammenligningen skal bli korrekt. Kanskje har en tannklinikk valg å inkludere kostnaden for å fremstille krone eller skallfasetter hos tanntekniker, mens det hos en annen tannklinikk kommer som et tillegg i prisen.
Velg en klinikk du føler deg trygg på: Pris bør heller ikke være det eneste kriteriet du har når du skal finne rett tannklinikk. Om du får inntrykk av at en aktør er mer seriøs, fremstår dyktigere eller har flere gode kundevurderinger enn andre, kan det likevel være verdt å betale litt mer for å få behandling hos denne tannklinikken. Da kan du føle deg enda tryggere på at resultatet blir bra, og mange er villig til å betale litt mer for den trygghetsfølelsen.
Finn ut om du har krav på refusjon: I noen få tilfeller har man også krav på refusjon fra HELFO. Slik refusjon gis ofte hvis syreskadene er så alvorlige at det er behov for bittheving med kroner på samtlige tenner. Støttebeløpene avhenger av hvilken behandling som kreves og hvor omfattende problemet er. Det er tannlegen som vurderer om du oppfyller kravene for å få støtte. Hvis du har rett på refusjon, vil tannlegen ta seg av det praktiske og få refusjonsbeløpet utbetalt direkte fra HELFO.
Sjekk rabatter: En annen måte å spare penger på, er ved å sjekke om noen av tannklinikkene der du bor tilbyr rabatt. Mange tannklinikker tilbyr gunstige rabatter til nye kunder, studenter og pensjonister. Størrelsen på rabattene kan variere, så det er noe du kan ta med i vurderingen når du sammenligninger priser hos de ulike tannklinikkene.
Siden emaljen brytes ned mer og mer over tid og ikke kommer tilbake, er det verdt å behandle syreskader når det er nødvendig og anbefalt av tannlegen. Om du ikke har utviklet syreskader enda eller bare har mindre syreskader, er forebyggende behandling i høyeste grad verdt å begynne med. Dette vil som nevnt kunne spare deg for mange tusen kroner, da du slipper å måtte gå i gang med dyre behandlinger senere i livet. Først og fremst er det viktig å finne ut hvorfor du har syreskader og hvordan de har oppstått. Dette vil danne grunnlaget for hvordan forebygge syreskadene.
Til slutt har vi samlet opp noen råd som kan hjelpe deg med å forebygge syreskader på tennene:
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Book time enkelt og raskt hos vår tannlegepartner Odontia
Gjør smarte tannvalg